Гришо се завърна на корта с победа

След като пропусна турнира в София заради контузия, българският тенисист надигра Юичи Сугита с 6-4 7-6(5)

Григор Димитров се завърна с победа на турнира с награден фонд 1,996,245 евро в Ротердам, след като в двубой от първи кръг българинът, който е поставен под №2 в основната схема, се справи със съпротивата на японеца Юичи Сугита, надигравайки го с 6-4 7-6(5) след час и 46 минути игра на Централния корт.

Благодарение на този успех първата ни ракета си осигури чек на стойност 26,165 евро и 45 точки за световната ранглиста, но няма да прибави нови към актива си, тъй като има да защитава общо 90 от достигането си до четвъртфиналите през изминалия сезон, съобщава сайтът на БГ звездата grigordimitrov-bg.com

В опит отново да се класира за тази фаза Григор Димитров ще се изправи срещу Филип Краинович, който вчера отстрани 17-годишния Феликс Оже-Алиасим с 6-2 3-6 7-5. Сърбинът е на 25 години и се намира под №38 в ранглистата, а до този момент българинът води с 3-0 в преките им сблъсъци.

Днешната среща започна позитивно за Димитров, който успя да задържи подаването си на старта, а след това достигна и до шанс за ранен пробив. Все пак японецът успя да се измъкне, а след това стабилизира играта си на собствен сервис и резултатът вървеше гейм за гейм, за да се стигне до 5-4 в полза на българина.

Тогава Григор отново постави под напрежение своя съперник и достигна до нов брейкпойнт, който този път бе с цената на сетпойнт. Сугита отново се измъкна, след което отрази още една опасност с чудесен минаващ удар, но при общо третата си възможност Димитров не сгреши и измъкна сета с печеливш удар от форхенд.

На старта на втората част последва лек спад в играта на Григор, който при 1-1 допусна няколко неточности и позволи да се стигне до първи брейкпойнт за японеца от началото на мача. В този момент на Сугита не му се наложи да прави абсолютно нищо, след като Димитров довърши започнатото и собственоръчно предаде гейма си с двойна грешка.

Японецът затвърди пробива за 3-1 и в следващите минути успяваше да запази предимството си, за да се стигне до 5-4, когато сервираше за сета. Точно в този момент Григор натисна педала на газта и си гарантира шанс за рибрейк с чудесен уинър от бекхенд, а след това моментално го реализира за 5-5.

В крайна сметка всичко трябваше да бъде решено след тайбрек, на старта на който Димитров допусна минибрейк, но той бе моментално върнат с мощен уинър от ретур. Малко по-късно Григор спечели още две разигравания при сервис на съперника си и поведе с 5-2, но последваха две неточности и от неговата ракета. Все пак с мощен уинър от форхенд българинът си осигури два мачпойнта и макар Сугита да отрази първия, при втория последва мощен сервис, с който Григор подпечата днешната си победа.