Дават 12 000 лева на главен готвач в Слънчев бряг

Професионалистът имал едно предимство – работил девет години като един от водещите готвачи в баровски московски ресторант

12 хиляди лева на месец ще получава главен готвач в луксозен хотел в Слънчев бряг през това лято. Това разкриха предприемачи, които имат бизнес в курорта. Търсенето на специализирани кадри е огромно, независимо, че до старта на сезона има още време, съобщава periscop.bg.

По-сериозните вериги хотели още от сега търсят хора за възловите си позиции, ако нямат такива.

Въпросният готвач се е спазарил за шестмесечен договор, като при добри резултати ще получи и бонус от оборота на осемте ресторанта към самата хотелска верига. Това са най-добрите финансови условия, които е постигал специалист в този бранш. За сравнение – подобни заплати получават банкови директори и шефове на застрахователни компании у нас. Като цяло средните заплати на главни готвачи в Слънчев бряг вървят около 3-4-5 хиляди лева, и то за наистина доказани специалисти.

Професионалистът, който се е спазарил за рекордните 12 бона на месец е имал едно голяма предимство. Той е работил девет години в Русия като един от водещите готвачи в баровски московски ресторант. Поради тази причина е научил до съвършенство тънкостите на руската и световната кухня кухня. В същото време собствениците на хотела в Слънчев бряг са решили през това лято да открият руски гурме-ресторант. Отделно им трябвал професионалист, който да може да ръководи кухните на няколко ресторанти с различен профил. Така се е стигнало и да сериозната месечна заплата, която топ-готвачът си е осигурил.

През това лято в курорта много изгодна професия ще е и на т.нар. викачи. Сумата, която средно могат да си заработят е над 2 хиляди лева. Отделно собствениците на заведения им осигуряват квартира и храна по време на сезона.

Конкуренцията през лятото в Слънчев бряг, Несебър и Поморие става страшна и предприемачите са готови на всичко, за да вземат солиден пазарен дял. Очаква се заради летния сезон да бъдат разкрити и около 30 хиляди временни работни места.