Капитализмът естествено си върви към комунизъм

След поредния разстрел в САЩ е хубаво да припомня някои неща. Феновете на западните ценности продължават да налагат тези ценности, основно чрез оплюване и сравняване с времената на комунизма. На мен това ми изглежда като вадене на нож на „умряло куче“, но също така е тотално несравнимо.

Прикачам тук така наречената „Пирамида на Маслоу“. Идеята и е да подреди човешките потребности според приоритета им. Тезата е, че ако ви се пика, няма да Ви интересува театралната постановка, която гледате.

С тази подредба на потребностите Маслоу доказва, че ако не е задоволена някоя от базисните потребности, по-горните не са приоритетни. Хората ще мислят и работят винаги за най-ниската незадоволена такава.

Сега обяснявам защо комунизмът и капитализмът са несравними.

Какво беше положението при комунизмът?

Основните потребности бяха задоволени на максимум. Ядеше се качествена храна, водата беше безплатна и не се продаваше по лев за 1/2 литра… всеки имаше апартамент и не чувах някой да му вземат апартамента за неплатен кредит!! Да не кажа, че и вила имаше почти всяко семейство.
За сигурност да не говорим. За толкова години помня само един ЖП атентат.
За да не изляза някакъв върл фен на комунизма, ще кажа, че имаше редица недостатъци. Най-висшите потребности не бяха задоволени грам. Или поне не съвсем качествено. А принципите на преразпределението на ресурса беше направо ужасно, което доведе до краха му.

Нека сега обаче видим какво се случва с капитализма от гледна точка на пирамидата на Маслоу? Той върви ръка за ръка с демокрацията и рака бленуваните свободи. Една от тях е носенето на оръжие. Не случайно взимам за пример САЩ. Тя е олицетворение на капитализма и демокрацията.

Дали са задоволени основните потребности на хората?

Най ниските потребности от Храна и Вода как са? Хубава ли е храната? А водата? За гарантирането им изобщо не говоря.
А как стои въпросът с подслона и безопасността? За подслона може да питате загубилите жилищата си при предходната криза, а за сигурността се консултирайте с роднините на застреляните в църквата. Ако не искате с тях, може и с роднините на застреляните от хотелската стая или на блъснатите миналата седмица колоездачи.
Сигурно викате а?

С висшите потребности обаче нещата са направо на презадоволяване. Постоянно ни се навира в очите как можем да се усъвършенстваме и да учим където поискаме. А славата е направо въпрос на избор. Слагаш силиконките, събличаш публично и готово. Славата е задоволена. Направо гарантирана.
И това направо ни се бута в очите всяка вечер с часове от ТВ екрана. и то със страшна сила, да не би да си помислите, че може да си загубите жилището или да ВИ гръмнат в Мола.
А като се замисля колко народ в САЩ са на социални помощи и колко народ в БГ е в социални жилища… Почвам да си мисля, че капитализмът естествено си върви към комунизъм.

Мислете хора! И четете!

Няма такова нещо като комунизъм и капитализъм. Има преразпределение на някакви блага по един или друг начин.

Колкото и да се пънем, човешките нужди и потребности няма да се променят. В момента толкова ресурс се хвърля за убеждаването на хората, че всичко им е наред и, че „висшите“ им потребности са задоволени, че неефективността почва да граничи с онази от комунизма.
А пирамидата си иска здрава основа. Иначе се срутва.

Васил Кендов