Майка Серафима се нуждае от помощ, потопът в Бургаско разруши параклиси

Водата всичко събори, тежко ми е, споделя игуменката на манастира „Света Богородица“

Потопа в Бургаско е нанесъл непоправими щети на манастира „Света Богородица“. Игуменката майка Серафима, която се грижи за светата обител от три десетилетия, е съкрушена и отчаяна. Жената, която е отдадена на Бог и заедно с доброволци строи параклиси, има нужда от помощ, защото кална вълна помете съграденото с много труд.

Водата всичко събори, тежко ми е, сподели тя пред камерата на бТВ.

„Гледайте какво стана! Каква вода – огромна като шосе… всичко събори“, добавя майка Серафима.

Жената, приела монашеството, оставя зад гърба си светската суета и злоба. С вяра в доброто и любов в Господ, монахинята използва цялата си енергия за изграждането на Божия храм. Не жали средства и усилия, за да помага на хората. Сега обаче е отчаяна и се нуждае от подкрепа.

Манастирът е изграден на дъното на дере, между няколко хълма и се наводнява при всеки по-голям дъжд. Този път пораженията са наистина големи.

„Каквото успяхме, спасихме, иконите ги преместихме. Сега трябва да се разчисти, да се отводни, да се отпушат каналите, за да може тази вода да се изтече“, каза доброволецът Николай Стоянов.

„В пети клас, когато съм бил ученик, нашите са ме кръстили тук… Ние сме ентусиасти, които идваме да помагаме, но без машини, съоръжения, хора, организации няма как да се случат нещата“, казва Тодор Тодоров, който с приятелите си помага в разчистването.

„Основите, когато се напоят с вода, цялата конструкция става нестабилна. Може след една-две години това всичко да рухне и не дай си, Боже, има тук хора, ще стане сериозна беля“, каза доброволецът Тодор Стаматов.

Мястото е посещавано заради лечебните извори още от XIX век.

За водата от “Рождество Богородично” вярващите казват, че е чудотворна. Богомолци от цялата околия се стичат на всеки празник, за да потърсят изцеление и спокойствие за душата си.

Неотдавна игуменката сподели пред наш репортер, че при строежа на параклиса на Свети Серафим са открили кръст с гравюра и икона с образа на Света Богородица. Силата им лекуваше дошлите в храма, разказва игуменката. Постепенно обаче реликвите изчезнали.

Някогашният манастир се е издигал на същото място, където се намира сега. Новата църква, която е като ротонда, е построена върху основите на стария храм.

Сега майка Серафима се нуждае от помощ, за да бъдат възстановени срутените от потопа параклиси. Да й помогнем!