Напрежение край плаж „Корал“, ще развалят ли ченгетата Джулая

Еколози организираха концерт-протест за спасяването на последния несъсипан плаж на юг от Бургас

Природозащитници се събраха на плажа, за да посрещнат Джулай морнинг с концерт- протест срещу плановете за строителство в района. Те обаче ще посрещнат първото юлско утро на плаж Корал под охрана, съобщава бТВ.

Прокуратурата в Царево се е самосезирала от публикации в социалните мрежи, че тази вечер се подготвя събаряне на оградата зад плажа.

„Празникът на свободния дух обещава свобода в много аспекти и на плаж Корал тези аспекти в свободата са много силно накърнени. Свободата няма огради! Въображението няма огради! Тук се слагат огради, които ограничават тези хора, които искат да се чувстват по някакъв начин свободни“, каза Симеон Воев от „Нова генерация”.

Природозащитници са на път към нов сблъсък със собствениците на земи край брега, съобщава Нова телевизия. Тази вечер те организират концерт-протест за спасяването на „последния несъсипан плаж на юг от Бургас” от беззаконие и разруха.

От години тлее напрежение между любителите на свободното плажуване от една страна и собственика на терена около плажа, община и институции.

„Това ограждане на дюните с колове и огради,тази репресия от страна на униформени полицаи и охранители частни върху плажуващи граждани включително от чужбина, което е недопустимо и немислимо и ние правим връзка с тая изложба Джулай морнинг преди 30 години нали беше пълно с полицаи и с тайна полиция и е немислимо 30 години по-късно да имаме такива обстоятелства”, каза Мирослава Петрова.

„Разбира се, че има символика,както символно поставихме и тази врата в полето-зелената, която ще видите тук на плажа, защото българските институции си използват законите си в собствената си държава като врата в полето. Корал ще отстоява правото си на законност в тази държава”, добави тя.