Никола Вапцаров: Втори кабинков лифт над Банско е излишен

ЕС прие декларация да се окаже натиск върху офшорните зони, а ние подаряваме част от България на някаква офшорка, каза потомъкът на поета

На този етап втори кабинков лифт над Банско е напълно излишен. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Никола Вапцаров. Той е местен хотелиер и потомък на поета.

По думите му опашките могат да се облекчат, като се позволи на хотелиерите да продават ски пасове от рецепцията.

Според Никола Вапцаров с организационни мерки човекопотокът може да се подобри поне с 40%.

Едното е да се отворят повече каси, другото е да се комбинира извозване на туристите догоре с бусчета, както и да се увеличи скоростта на лифта. В Банско се говори от всички, че той работи на минимална скорост”, отбеляза той.

Не може, когато има например ски състезание в Банско, да няма грам опашка, а в моменти, в които градът е почти празен, да стават километрични опашки. По този начин се създава впечатлението, че има проблем, а проблемът се създава от „Юлен”. Те действат с подмушване. Сега искат да сложат още една кабинка, след това ще започнат: „Малко ще изсечем, за да има ски, да има спорт, децата да са добре”, предположи Никола Вапцаров. Той изтъкна, че не е против развитието на Банско, а напротив, като хотелиер би се облагодетелствал.

Ако има разширение и бум, за нас това ще е добре, но аз не искам да става така. Не може по този начин, в 12 без 10, да се вземат решения, които касаят огромна територия от България и да се подарява тази гора на офшорна фирма с неизяснен произход”, подчерта Вапцаров.

Не мога да бъда спокоен, че Банско ще се развива с някакви мафиотски инвестиции и пране на пари, защото това дестабилизира бизнеса. Предполагам, че има някакъв проблем с тези пари, щом не се декларира кой е собственикът, сигурно има конфликт на интереси”, отбеляза той.

ЕС преди няколко месеца прие декларация да се окаже натиск върху офшорните зони, а ние подаряваме част от България на някаква офшорка”, категоричен беше Никола Вапцаров.

Първоначалният план за Банско предвиждаше 7000 – 8000 легла при построяването на лифта. В момента са 18 000. Как ще ни гарантират, че като разширят ски зоната, няма изведнъж да започне отново да се строи”, попита той.

Тази гора от блокове, която отвращава хората, ни превърна в най-евтиния ски курорт в Европа. В момента в Тирол е по-евтино с картата, отколкото в Банско, но хотелите са по-скъпи, затова сигурно много хора идват в Банско”, допълни Вапцаров.