Прогизнали сме от връзкарство и корупция заради фирма ГЕРБ

С разкритията на Елена Йончева за Делян Добрев опозицията показа, че може да хапе болезнено, каза социологът Андрей Райчев

При управлението на Бойко Борисов България е като фирма на ГЕРБ, в която постовете се разпределят, но не между тези, които заслужават, а по роднинска или приятелска линия. Прогизнали сме от връзкарство и корупция. От Видин до Малко Търново се случва едно и също нещо – нагласени конкурси и обществени поръчки. Това каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ социологът Андрей Райчев. Това е мафия, добави той.

Ако пътувам във влак и кажа в купето, че в моя град няма връзки, ще ме сметнат за идиот, изтъкна социологът.

Той сравни политиката с футбола. „Истински мачове няма. Като направите едно първенство без истински мач, резултатът е прост – при първия международен двубой ще ви отнесат 6:0.

България това направи през 90-те години и всичките отбори изпокапаха от европейската сцена“, подчерта Райчев.

„Само в Хасково ли има връзкари? Опозицията защо не прави същите чудеса и на други места? Защото са вътре в играта. Трябва ни силна опозиция, която да предотврати възможността властта да си играе такива игрички! Добрев затова се възмущава. Мисли си, че са го нарочили. А той прави това, което всички“, обяснява социологът.

Според него роднинско-приятелските назначения в местната власт не са новост, но скандалното е, че Делян Добрев се чувства изключително невинен и жертва на инсинуация.

„Кое е новото? Какво се е случило? Случило се е, че има опозиция“, коментира Райчев.

„За разлика от модела „Софиянски“, когато опозицията е била купувана, за да подкрепя едни или други решения, днес имаме лидера Корнелия Нинова, която не допуска подобни неща да се случват. Властта трябва да свикне с това, че опозицията хапе болезнено и отхапва глави“, заяви социологът. Лекът срещу връзкарството е опозиционната борба, добави той.

Да си истински опозиционер обаче е много трудно в България, защото когато властта не може да те купи, прави всичко възможно да те очерни. Това се опитват да направят колегите на Добрев със смелата и неподкупна Елена Йончева. След като в „Здравей, България“ по Нова телевизия депутатката Цвета Караянчева загатна, че можело да стане гражданска война, ако вождът й от Банкя се вслуша в призивите на премиера и озапти бек вокалите си в парламента, защото демокрацията нямало да работи, тя се опита да изкара Йончева лъжла. Старанието да направи Добрев да изглежда по-чист и от сълза обаче не даде резултат, защото още в началото на интервюто водещият Виктор Николаев уточни, че е поканил продуцента Александър Методиев, след като депутатката от ГЕРБ е поставила условие, че само с него ще участва в предаването. Така стана ясно каква е целта на ПР мероприятието.

„Йончева ще я коментирам, когато излезе със същата схема както в Хасково за Каварна и каже, че там има проблем. Поканих продуцента Александър Методиев, който е изключително уважаван в своята гилдия. Той има какво да каже за нея“, заяви Караянчева преди да остави „гостът“ й да говори. Естествено той каза това, което се очакваше – Елена Йончева е вземала държавни пари, но човекът се обърка като пате в калчища докато разплиташе сложната схема. Частната фирма на продуцента, когото Елена Йончева не познава, й плащала репортажите, а в замяна имала право на рекламно време. Договорът с БНТ бил сключен още по времето на Хачо Бояджиев. Не стана обаче ясно как парите от частната фирма стават държавни, като не ги дава държавата.

По-късно пък Караянчева през медиите реши да попита лидера на БСП къде работи съпругът й и дали е вярно, че е в „Лукойл“. Дали пък идеята й не е да изкара мъжа й руски агент, след като работи в компанията на Алекперов!?

Президентът Румен Радев се оказа прав – Бойко губи властта. Бек вокалите му в парламента пеят все по-фалшиво и той не може да ги озапти.

ГЕРБ са в нокдаун. Партията е повалена от жените в БСП. Ако вождът остави бек вокалите да грачат, ще загуби безславно битката и ще трябва отново да се редим пред урните, мечтаейки за промяна.