Фините прахови частици повишават броя на пациентите с белодробни заболявания

В периода на повишена концентрация на фини прахови частици се повишава броят на пациентите с белодробни заболявания. Това сочи изследване на пулмолози от Плевен и Стара Загора, съобщи в „Събуди се” д-р София Ангелова.

Мдаа … В Бургас обаче си мълчат …

Най-застрашени са децата и възрастните с хронични обструктивни заболявания. Хората със сърдечносъдови заболявания също страдат. Тъй като частиците попадат в кръвта и оттам влияят на сърцето, обяснява медикът.

И докато в другите населени места най-големият замърсител са дървата., то в Бургас далеч не е така … Използването на дърва за отопление е свързано с енергийната бедност, а държавата подкрепя замърсяването на въздуха като подпомага енергийно бедните като ги насърчава да купуват дърва и въглища.

В България се карат и повече стари коли. Покачването на цената на билетчето на градския  транспорт, както направиха умните бургаски общински съветници наведнъж с 30 % подтикна хората да се качват на колите.

За никого в Бургас обаче не е тайна, че основните източници на замърсяването с ФПЧ10 са „Лукойл“ и „Кроношпан“ …

Като количествата отделяни от Кроношпан могат да се удвоят, защото РИОСВ-Бургас им позволи да увеличат близо 2 пъти обема на производство, може би за да ни стане още по-чист въздуха ?!

Данните от вчера и днес показват истинската картинка – ЗАМЪРСЯВАНЕ ПРЕВИШАВАЩО В ПЪТИ НОРМИТЕ …

СТАВА ДУМА ЗА 6 ПЪТИ НАДВИШАВАНЕ НА НОРМИТЕ ?!

А днес за 1.4 пъти  наднормено замърсяване с ФПЧ10 …

Плътните шалове са филтър срещу праховите частици. Токсичните вещества, попадайки в организма са източник на оксиданти. Затова трябва да приемаме антиоксиданти: витамин А, витамин С, витамин Е…, съветва д-р Ангелова.

снимка : Стефка Кондева

Свободен човек – Философът