Австрия отново ни отряза за Шенген!

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер за пореден път заяви, че все още не е време Румъния и България да се присъединят изцяло към Шенген с думите: „На прав път сте, но не и в края му.“ Това стана в четвъртък, 10 октомври 2024 г. преди срещата му с колегите си от Европейския съвет за заседанието на вътрешните министри на страните от ЕС, че все още не е настъпил моментът Румъния и България да бъдат напълно приети в Шенгенското пространство. Но според него имало основания за предпазлив оптимизъм.

Оценката на Герхард Карне  идва като студен душ на фона на думите на нашият вътрешен министър Атанас Илков, казани пред журналисти в Люксембург, където той също участва в заседание на Съвета на ЕС: „Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното ни членство в Шенген. Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили. Имаме добро взаимодействие с Румъния, Австрия и други европейски държави и със стратегическо сътрудничество с Турция, което е много важен елемент от нашата дейност.“

В момента единствено Австрия блокира пълното приемане на България и Румъния, които са членове на Шенген по въздух и вода от края на март. По този начин контролът по въздушните и морските граници е отменен, но не и по сухопътните, които се считат за най-важни за бизнеса.