Адвокатските колегии в страната са против сегашния избор на главен прокурор

Разраства се недоволството на адвокатурата срещу процедурата за избор на главен прокурор, която провежда в момента Висшият съдебен съвет въпреки изтеклия си мандат. Единственият кандидат за титуляр на поста е Борислав Сарафов, който от уволнението на Иван Гешев вече повече от година е изпълняващ функциите главен прокурор. Общо 25 адвокатски колегии сега го призовават „да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на прокуратурата, на съдебната система, а и на държавността като цяло“.

Адвокатите призовават всички свои колеги и граждани да излязат на мирен протест на 25 октомври 2024 г., от 12:30 ч., пред сградата на Съдебната палата в София или пред съдебните палати в своя град, „с което заедно да изразим несъгласието си с продължаващата нелегитимна процедура по избор на главен прокурор, с продължаващата конституционна, политическа и институционална криза, която руши устоите на демокрацията и правовата държава“.

Обръщението е прието от Софийския адвокатски съвет и е подкрепено от колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Пловдивската колегия първа се разбунтува срещу избора. Вчера и Съюзът на съдиите излезе с позиция против.

В обръщението се припомня, че въпреки обществените и професионални призиви към членовете на Висшия съдебен съвет да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, беше издигната кандидатурата на Сарафов. „Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор“, пишат адвокатите. И продължават: „Това обаче вече сме го виждали и знаем какъв е резултатът. Примерът с „избора“ и „освобождаването“ от длъжност на последния главен прокурор е достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин. Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел.“

Адвокатите говорят и за „дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме“. Според тях всеки от органите в държавата на практика не изпълнява задълженията, вменени му от Конституцията и законите, и си прехвърлят отговорността. Не само ВСС и Инспекторатът към ВСС действат в условията на изтекъл мандат, което създава усещането за липса на държавност, за узурпиране на властта и упражняването ѝ „безсрочно“ и безконтролно.

Юристите настояват да бъдат открити процедурите за избор на нов Висш съдебен съвет. Според тях действащият Висш съдебен съвет трябва да прекрати процедура по избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховен административен съд до сформирането на нов Висш съдебен съвет, за да осигури възможност новоизбраният съвет да започне нова процедура и да направи легитимен избор на най-важните органи в съдебната система.

„Акт на правна съвест и морална доблест е Борислав Сарафов да удържи думата си, заявена във връзка с избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор след отстраняването на последния главен прокурор Иван Гешев“, пишат адвокатите и припомнят думите на Сарафов от 23 май 2023 г.: „Ceбe cи виждaм дa ocтaнa нa мяcтoтo, нa ĸoeтo cъм в мoмeнтa. И дa пpoдължa дa бъдa пoлeзeн нa ĸoлeгитe cи, зaщoтo имaм нyждa oт тяxнaтa пoдĸpeпa. Πo ниĸaĸъв нaчин, ако тoвa e въпpocът ви, нe жeлaя дa cтaвaм глaвeн пpoĸypop, нямa дa бъдa ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, нямa дa жeлaя и дa изпълнявaм тaзи длъжнocт, по никакъв начин“.

Междувременно същият Висш съдебен съвет, когото адвокатите призовават за морал, откри процедура по избор на следващия председател на Върховния административен съд. Мандатът на настоящия – Георги Чолаков, изтича на 22 ноември. От следващата седмица четири поредни четвъртъка ще може да се издигат кандидатури. Изборът ще се проведе на 20 март догодина – два месеца след предвидения за 16 януари избор на главен прокурор.

Против откриването на процедурата се обявиха същите членове на съвета, които бяха и срещу възобновяването на избора на главен прокурор – шефката на Върховния касационен съд Галина Захарова, Олга Керелска и Атанаска Дишева.