„Аида“ на сцената на бургаската опера

Една от най-впечатляващите със своята пищност и мащабност постановки на Държавна опера – Бургас, – „Аида“ от Джузепе Верди, в режисьорската версия на проф. Павел Герджиков, ще дари незабравими мигове на досег с популярната опера на почитателите на класическото музикално изкуство на 19 октомври 2024 г., събота. Спектакълът, който ще пресътвори атмосферата на древния Египет, ще разгърне своята сценична красота и въздейственост, под майсторската палка на именития български диригент Иван Кожухаров.

Спектакълът на „Аида“ в рамките на тазгодишното издание на фестивала „Опера на светилището“ в Бегликташ се превърна в истинска сензация, билетите бяха изчерпани дни преди представлението, а щастливците, имали възможността да присъстват на него, го окачествиха не случайно като суперпродукция.

„Аида“ е едно от най-изпълняваните и обичани опери на Верди. Като една от късните Вердиеви творби, тя носи характерните черти на творческата зрелост, философското обобщение на основополагащи житейски дилеми,  изкристализиране на образно-понятийната йерархия в областта на музикалната естетика, както и дълбок психологизъм при изграждане на образите. „Аида“ впечатлява с многопластовостта – както в сюжетната линия, така и при разкриване, разгръщане и противопоставяне на характерите драматизма на сблъсъка на чувства, интереси и разкъсващото усещане за избор между дълга и любовта.

Билети: на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/aida-po-verdi-0fff2 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/aida-burgas-opera-652452/event.html.