Антисемитизма и борбата с него ще дискутират на международна младежка конференция в Бургас

Темата за антисемитизма, езика на омразата и начините, по които трябва да се води борба с тях ще събере в Бургас младежи от България и Италия, представители на институции, дипломатически мисии и граждански организации. На 25 и 26 ноември 2024 г. в Експозиционен център „Флора” ще се проведе  Международна конференция „Младежи за толерантност: Методи и добри практики в борбата с антисемитизма и езика на омразата”, организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и Националния Изследователски Съвет на Института по Образователни технологии  Италия, Генуа.  Целта на конференцията  е да предостави платформа за международен обмен на добри практики за противодействие на съвременния антисемитизъм и езика на омразата сред младите хора, както и да популяризира инициативи за опазване на историческата памет за Холокоста.

През последната година, след терористичното нападение на Хамас над мирни граждани на Израел на 7октомври 2023 г. и  началото на въоръжения конфликт в Близкия Изток, броят на проявите  на антисемитизъм и език на омразата в Европа и България значително нарасна. Като член на Контактната група за борба с антисемитизма, определена с решение на Министерски Съвет на Република България, Център „Алеф” активно работи срещу подобни прояви. Насочва вниманието си към младите хора, защото те сега изграждат своите личности и ценности, на които в бъдеще ще се подчиняват.

В рамките на организираната в Бургас конференцията ще бъдат обсъдени усилията, които различните институции и организации  полагат, за да дадат отпор на антисемитизма, експерти ще споделят своя опит, ще очертаят пътя, който трябва да бъде изминат в името на мира, разбирателството и съхраняването на традиционно толерантния характер на българското общество.

 

Участие във форума ще вземат представители на институции и граждански организации, работещи срещу антисемитизма в България, представители на различни дипломатически мисии у нас, младежи – лауреати на ежегодния Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”  и младежи – активисти от  Института  по образователни технологии в Генуа, Италия. С доклади ще се включат Стефания Манка, директор на Изследователския институт за образователни технологии към Национален съвет за научни изследвания Италия и доц. д-р Румяна Маринова-Христиди ръководител катедра Хебраистика в  СУ „Св. Климент Охридски”. За младите участници в конференцията Център Алеф” и Института по образователни технологии в Генуа,  Италия, са подготвили практически семинари на тема „Как да разпознаем проявите на антисемитизъм и реч на омразата? Как да им се противопоставим? Антисемитизъм и реч на омразата в социалните медии: профилиране и стратегии за активизъм“.

За първи път в Бургас ще бъде представена и фото изложбата „Bring them home” – Атентатът на Хамас от 7 октомври” на Зив Корен,  посветена на невинните израелски граждани, станали жертва на нападението на  Хамас. През последните три десетилетия Корен отразява някои от най-драматичните  събития в света и се смята за един от водещите документални фотографи в нашето време.

Очаква се след провеждането на младежки дебати по темата участниците в конференцията да подготвят и подпишат меморандум „Младежи за толерантност”.

Конференцията ще се проведе на 25 ноември /понеделник/ от 13:00 до 17:00 часа и на 26 ноември /вторник/ от 9:00 до 13:00 часа в сградата на Експозиционен център „Флора” в Бургас.

Планираният работен език е български с осигурен симултанен превод на английски.

 

„Младежи за толерантност: Методи и добри практики в борбата с антисемитизма и езика на омразата” е проект на ЦЕБС „Алеф”, Бургас, България и Националния Изследователски Съвет на Института по Образователни технологии  Италия, Генуа.  Подкрепен е от Европейската Мрежа на практикуващите  срещу Антисемитизма (EPNA)  и е финансиран от Външно Министерство на Федерална Република Германия. Конференцията се провежда с любезното съдействие на Община Бургас и на Посолство на Държавата Израел в България.