Бави се доставката на следващите ни две въздушни линейки

Доставката на следващите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините – италианската фирма „Леонардо“. Очаква се вторият хеликоптер да пристигне у нас през януари 2025 г., а третият – през февруари 2025 г. От фирмата-производител обаче уточняват, че и тези срокове също не са окончателни.

Като причина изпълнителят посочва световната криза във веригата за доставки, съответно забавяния в осигуряването на ключови компоненти и за двата хеликоптера, които се отразяват и на останалите дейности по линията за окончателно сглобяване, информират от Министерството на здравеопазването.

Според подписания договор за доставка на санитарните превозни средства за транспорт по въздух, вторият хеликоптер трябваше да бъде в България до 30 юни 2024 г. През май обаче фирмата информира, че поради закъснение в производствения процес доставката на втория хеликоптер ще се забави, като се очаква той да бъде в България през ноември. В същата кореспонденция се посочва, че това не би следвало да повлияе на срока за доставка на третия хеликоптер, който е до края на декември 2024 г.

В договора между изпълнителя и министерството е предвиден гратисен период за забава на доставка от 60 дни по отношение на втория хеликоптер, като за всеки следващ се налагат съответните санкции.

До момента на „Леонардо“ са наложени неустойки в общ размер от 69 749,17 лв. Очакваната обща неустойка, която ще бъде наложена на изпълнителя в случай, че доставката на втория хеликоптер бъде осъществена до 31 януари 2025 г. ще е в размер на 284 503, 22 лв.