Бойко Борисов бе на предизборна среща в Бургас

На среща с членове, симпатизанти и съмишленици на коалицията ГЕРБ-СДС днес, 16 октомври 2024 г., бе председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Придружаваха го Красимир Вълчев, бивш министър на образованието, Костадин Ангелов – бивш здравен министър, Росен Желязков, който е бивш министър и председател на Народното събрание, бившият вицепремиер и координатор на управленската програма на ГЕРБ Томислав Дончев, както и кметът на Бургас Димитър Николов, който е първи в листата на коалицията за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Ще е обидно за хората да агитираме в Бургас“, каза във встъпителното си слово Борисов пред събралата се многобройна публика Конгресния център в Бургас. И обясни защо –  „Защото те си спомнят кога какво направихме и асфалтирахме „Тракия“, зали, училища, булеварди, Морската градина, обходите за градовете, мостове. Кое сме обещали и не сме направили?“, реторично попита Борисов и заръча: „Трябва да имаме повече депутати.“

При 18 млрд. лева и нагоре дупка в бюджета трябва много отговорно всички партии в Народното събрание да участват в балансирането на бюджета в следващите няколко години. И припомни посещенията в района на Дейвид Камерън и Виктор Орбан. Първият дори казал на всеослушание пред „канцлери, президенти и ръководители на държави“, че трябва да отидат в България, за да видят какво е направил Борисов.

„Питам днес аз кмета какво става с детската болница в Бургас, строи ли се и докъде е стигнала, а той ми отговаря – ами до четвъртия етаж, защото спряха финансирането. Затова сложих кметовете за водачи. В София само няма да я завършат, защото няма въобще да започне. София е толкова блокирана от Терзиев, ПП и „Спасителите“, че линейка не може да стигне вече навреме“, възнегодува лидерът на ГЕРБ.

„Това упражнение сега ще ни струва 100 млн. лв. – толкова ще ни струват изборите. Общо досега над 1 млрд. сме дали за всички вече шест предсрочни избори. Някак на шега гледаме на това“, каза лидерът на ГЕРБ. Държавата върви на празен ход и това не е от полза за никого, допълни той.

Той припомни, че 230 – 240 блока са санирали в Бургас по времето, когато ГЕРБ управляваше. „Няма друга такава социална политика – да дойде държавата да ти направи блока по-скъп, но без да иска от теб пари. 1000 блока на година можем да санираме в страната. Но само като е стабилна страната“, посочи той един от акцентите в управленската програма на коалицията.

Димитър Николов е един от знаковите градоначалници на партията, за които Борисов обяви, че трябва да дадат пример и да активизират електората така, както го правят и на местни избори. Втори в листата за Бургас е Жечо Станков, след него е Любен Дилов.

От своя страна Димитър Николов изреди част от придобивките на града, подкрепени по време на управлението на ГЕРБ – инвестиции в образование, инфраструктура и др. „Сега няма при кого да отидеш, за да защитиш проект, няма кой да ти осигури финансиране, дългосрочност и устойчивост на това финансиране. Водач съм, защото ми писна да обикалям от кабинет в кабинет и да няма светлина в тунела. За мен са важни проектите на Бургаския регион – 28 проекта, които висят и няма никаква сигурност, а те решават проблеми с работни места, транспорти връзки, образование“, каза дългогодишният и успешен кмет на Бургас. Според него само ГЕРБ може да поеме отговорност и риск да оправи икономиката и да възстанови плащанията.

Красимир Вълчев, бивш министър на образованието, изброи част от усилията, които партията смята да продължи да полага в тази сфера. Над 1000 училища и детски градини за 10 години бяха изцяло модернизирани, припомни той свършеното от ГЕРБ. Похвали се и със старта на програмата за STEM центрове, но съжали, че едва сега започва реализацията й. „Няма да ни стигнат часове да разкажем за всичко, което сме направили. Ще продължим всички ключови политики. Ще поправим това, което възпира подобряването на системата. Ще подобрим програмите, за да има формиране на мнение и осмисляне – нашите ученици се справят добре с трупането на знания, но това още им липсва“, каза Вълчев. Ние сме най-добрият екип, заявя накрая той.

Костадин Ангелов пък каза, че в Европа се е говорело за българския модел за управление на КОВИД кризата – толкова добре се справило управлението под премиерството на Бойко Борисов. Той посочи и добрите резултати на кмета Николов за развитието на града – за конгресния туризъм, за новоизграждащи се филиали на водещи университети, амбициозният проект за детска болница със 133 легла, 22 отделения, 22 клиники, описа той проекта. „За нас Бургас е пример за развитие на здравеопазването. Където управлява ГЕРБ, има строителство, нови студентски градчета, разкриване на болници, грижа за деца и възрастни“, каза Ангелов.

Росен Желязков посочи, че ГЕРБ не лъжат и не мълчат. Според него след 2021 г. планираните и нужни на държавата големи инфраструктурни проекти първо за забуксували, а после съвсем са спрени. Той изброи и част от важните инфраструктурни проекти, които е подготвил Бургас. „Може да загубим много средства по програма „Транспортна свързаност“ – усвоени по нея са нула лева. Проектите, които кретат в частта жп. инфраструктура, са отглас от програма, която приключи 2020 г. Все още се занимаваме с тях, но по-скоро само се симулира нещо“, възмути се той. „Няма управленска воля и има ступор в администрацията, която бездейства и чака поредните министри и областни управители. Четири години  безвремие, което ни ангажира не само да мислим за управлението, но и за необходимите компромиси“, каза в заключение Желязков.

Бившият вицепремиер и координатор на управленската програма на ГЕРБ Томислав Дончев определи Бойко Борисов като „шампион, който блести пред останалите,  когато политиката се измерва с реални резултати“. Той поиска максимален резултат на вота. И изрази надежда, че българите ще предпочетат нещо сигурно и ще заложат на разума. „Най-сложният въпрос, които е по силите ни – политическата формула за създаване на правителство. Демокрацията е в задънена улица. Смисълът е: избори – резултат – реализирани политики в полза на хората“, каза той по повод безкрайните избори.

След това Дончев изреди акценти от програмата, с които ГЕРБ смятат да извадят страната от кризата. Минава се през ефективно усвояване на евросредства, привличане на инвестиции, подпомагане на бизнеса и реализирането на програми, насочени към развитието на конкуренцията и образованието.