Боян Чуков – какво следна след иранската атака срещу Израел?

Втората масирана иранска ракетна атака по цели в Израел показа, че Техеран има носители на ядрено оръжие. Дали Иран разполага с ядрено оръжие не е ясно. Версии по този повод много и диаметрално противоположни. Но стана ясно следното.

„Железният купол“ и „Прашката на Давид“ не са това, за което всички говореха. Иранските ракети дали балистични или не, дали хиперзвукови или не… в повечето случаи (според някои източници до 90%) поразиха своите набелязани цели. САЩ и съюзници се опитаха да неутрализират иранските ракети, но доста неуспешно. Факт. Точното поразяване на целите от иранците показва нещо, за което не се коментира много.

Украинските ракетни удари срещу Въоръжените сили на Руската федерация се насочват от военната космическа логистика на САЩ/НАТО. Точните ирански ракетни удари с каква космическа военна логистика се ползват? Иран е високотехнологично развита държава. В ракетостроенето и безпилотните летателни апарати са на световно ниво. Но Техеран не разполага със сериозна военно-космическа структура, която да участва в насочването на иранските ракети. Иран дали се ползва от космическата логистика на руснаците или китайците? Или и от двете. Не е ясно.

Иран е ключов елемент от руската и китайската геостратегия в Азия. Китайските инвестиции в Иран са огромни и са в синергия с усилията на Москва за изграждането на транспортния коридор „Север-Юг“. Какво излиза? Сблъсъкът между Израел и Иран, както и драмите в ивицата Газа и Ливан, са само параван на класическия геополитически сблъсък между атлантическия и евразийския полюс.

Битката в Близкия Изток (БИ) е още един очевиден признак за разпада на глобалната доларова система и Pax Americana. Започват да се оформят няколко валутни зони. Нали за това ще си говорят на предстоящата среща на БРИКС в Казан!

Вторачили сме се в БИ, не гледаме внимателно какво се случва в Европа. Как пред очите ни се разпада Европейският съюз. Старият континент се превърна в ловно поле на глобалните и регионални фактори. САЩ, след като си вземат това, което им е необходимо от Европа, ще се изтеглят зад „гьола“.

На Стария континент големите „ловджии“ са Лондон, Ватикана и Москва. Големият „дивеч“ е Германия. Лондон и Ватикана не могат да си я поделят. Въобще е крайно време да разглеждаме Светия престол предимно като геополитически фактор с глобална проекция, фокусирана върху Европа.

Германия като бивш икономически локомотив на ЕС линее. Икономическите данни показват, че след 2022 г. Германия се срива със скорост 0,5% на месец. Католическа Бавария е ловно поле за Ватикана. Последните избори в Германия показват, че разделението на „оси“ и „веси“ не е изчезнало. Бившата ГДР изплува отново, даже в чисто цивилизационен план.

Цивилизационните и конфесионални шевове в ЕС, който е англосаксонски проект, започват да се късат и „дупките“ стават все по-големи. Лондон не иска да дели европейската баница с Москва. За разлика от Ватикана. В Светия престол са наясно, че без Москва реинкарнацията на Австро-Унгария няма да се случи.

След турбуленциите в Близкия изток Европа ще навлезе още по-дълбоко в период на уточняване на отношенията между ключовите играчи. Много важен момент! Предстои поредното легитимизиране (като по време на „демократичния преход“ и „приватизацията“, наречени „перестройка“) на собствеността, която бе легитимна, но само в рамките на Pax Americana, която вече е няма.

Затова в България започнаха да говорят за операция „Чисти ръце“ и се чува, че ще ни гостува Лаура Кьовеши. Че има списъци на 4500 българи, които имат в своите, предимно офшорни сметки около 42,5 млрд. Подхвърля се идеята за нова „Кръгла маса“ като тази в края на миналия век, когато бяха „назначени“ новият „демократичен“ политически и псевдоелит+лукановите олигарси, които днес подобно на ГМО семената след няколко „реколти“ се изродиха тотално и не стават за нищо.

Трагедията на днешния български псевдоелит е, че той няма необходимата грамотност да осъзнае какво предстои да му се случи. Прекалено много е закърнял умствено. Затлъстял е неприемливо. Не е далеч денят, когато днешните български богаташи/търгаши, родени от перестройката на Луканов, ще осъмнат като бедняци.

Драма, но само за тях. Днес звучи парадоксално, но утре дали ще е така? Ще видим. Предизборно олигарсите и купените „говорещи глави“ у нас подреждат фигурите на шахматната дъска, електоралните листи и държавните чиновници. Но не подозират, че предстои отвън собствениците на „играта“ да вземат шахматната дъска и да я стоварят по техните глави. Ще ги налагат яко. Фигурите ще изпопадат. И играчите, посочени от собствениците на играта, отново ще наредят фигурите, които ще бъдат различни от тези, които днес са пред нас. И които вече не стават за нищо.