БСП също няма да преговаря с ГЕРБ за правителство

След „Продължаваме промяната – Демократична България” и „Възраждане”, които отхвърлиха поканата на ГЕРБ да участват в преговори за съставяне на правителство, заявка за отказ дойде и от БСП.

Няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство, заяви в интервю Борислав Гуцанов, който бе избран за председател на парламентарната група на „БСП за България”. Получили сме покана за преговори, не сме прочели в детайли, но БСП имаме категорично решение да не подкрепяме правителство на ГЕРБ, така че не виждам какво можем да коментираме по този въпрос. Това е наше конгресно решение, потвърдено и на съботния ни пленум, така че за нас въпросът е изчерпан, заяви той.

Според социалиста не върви БСП, като пета политическа сила, да издига кандидат за председател на Народното събрание, но предстои да се вземе нарочно решение за това в утрешния ден. „Партиите, които се наричат „евроатлантически” и чието управление не донесе нищо добро за страната ни, си имат нужното мнозинство. Няма как да подкрепим кандидат на ГЕРБ, който те най-вероятно ще издигнат”, подчерта още Борислав Гуцанов.

Той напомни и че Националният съвет на БСП призова Калоян Методиев с пълно мнозинство да се оттегли като народен представител. „Неговата кандидатура не беше обсъдена от Националния съвет, той беше включен в момента на регистрация на листата в Избирателната комисия, което е едно доста сериозно нарушение. Ако г-н Методиев не се оттегли, той няма да бъде част от Парламентарната група на”БСП за България”, коментира още Гуцанов.