Бум на жилищните кредити

Според статистиката на Българската народна банка за месец май 2024 г. обемът на ипотечните заеми в банковата система достига невижданите в стопанската история 21,8 млрд. лв. – резултат от ускорената кредитна активност и все по-скъпите имоти на пазара в България. За сравнение към края на март този вид банкови кредити са в общ размер 20,9 млрд. лв.

Годишният растеж на ипотечните заеми в България се ускорява до 24.4% през май, което е най-високият ръст от кредитната експанзия от 2008 – 2009 г., когато бе последният епизод с толкова ускорено ипотечно кредитиране – точно преди финансовата криза да срине пазара на труда и да направи част от кредитополучателите неспособни да покриват заемите си.

При потребителските кредити също има голям ръст. За година време потребителските заеми на банките са нараснали с 13,2% и достигат 17,4 млрд. лв. Голяма част от тези заеми са за ремонти и обзавеждане на дома. Оказва се, че желанието на хората да живеят в по-хубав дом е основният двигател на кредитирането в страната. Потребителските кредити за година са нараснали с над 2 млрд. лв.

Въпреки сериозния ръст, банките в България посочват, че кредитират отговорно, а високата активност до голяма степен се дължи на по-бързия ръст на доходите в последните две години, както и на рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, които превърнаха България в своеобразен оазис на картата на Европа.

В същото време фирмите вземат доста по-малко кредити от домакинствата. Ръстът при отпуснатите бизнес заеми е с 8,2 на сто в рамките на година. Общият размер на фирмените заеми достига 45 млрд. лв., като за година нараства с 3,4 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата за година нарастват с 8,379 млрд. лв. и достигат рекордните 81,56 млрд. лв.