Бургаският депутат Жечо Станков за новата инициатива на общината

В предизборното време дългогодишният бургаски народен представител Жечо Станков и кандидат на ГЕРБ-СДС за състава на следващия парламент стана лицето на най-новата инициатива на бургаската община – изграждането на енергийна общност, собственост на всички бургазлии. Ето какво каза той.

„Бургас отново дава пример. Един от най-големите български градове отново дава пример за създаването на общност, но не каква да е, този път е енергийна. Най-големият клубен комплекс в региона „Парк арена ОЗК Бургас” скоро ще има нова придобивка –фотоволтаична инсталация на покрива, която ще покрива нуждите на комплекса от електрическа енергия, като остатъкът ще бъде включен в енергияната система на страната. Но най-хубавото е, че тази електрическа инсталация ще бъде собственост на бургазлии чрез създаването на „Енергийната общност Бургас”.

Общността си поставя за цел да изгради фотоволтаична централа с номинална мощност ≈ 420 kWp (киловат-пик) на покрива на този плувен комплекс в Бургас. Над 85% от произведената енергия ще се консумира на място от плувния басейн, което е сред най-важните условия за икономическата обоснованост на подобен тип инвестиции. Стойността на инвестицията е в размер на 431 802, 78 лв. с ДДС, като при настъпване на времето за реализиране на строително-монтажните работи, предвид бързо променящите се цени на панелите, е възможно цената на инвестицията да бъде намалена.

Иновацията в тази общинска инициатива е, че всяко физическо или юридическо лице може да се включи в създаването на общността с вноска от 500 до 10 000 лева, върху които всяка година ще се изплаща минимум 3 на сто дивидент за период от десет години.”