Българската и македонската делегация са заедно в Рим

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне – прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония – Гордана Силяновска-Дафова. „Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз”, коментира Радев.

От думите на Радев става ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но графикът му е твърде натоварен. Той определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

Делегация, водена от президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Дафова, също е в Рим по повод 24 май, като минава под мотото „ Македония в чет на Свети Кирил”.

Очевидно е, двамата президенти и делегациите им са се разминали по пътя на своите програми и аудиенциите при папа Франциск. Стремежът обаче за близка среща на двамата президенти е очевиден и наистина е позитивна новина.