„Български баси за Борис Христов“ в Бургас

На 11 октомври 2024 г. държавната опера в Бургас ще бъде домакин на първия концерт от поредицата „Български баси за Борис Христов“ под диригентската палка на Деян Павлов. Солисти на концерта в Бургас ще бъдат някои от изтъкнатите български баси: Деян Вачков, Делян Славов, Момчил Миланов, Петър Бучков, Пламен Кумпиков и Юлиян Константинов.

Идеята, сценарият и режисурата на спектакъла са на Пламен Бейков, директор на операта в Русе. Събитието е посветено на 110-годишнината от рождението на световноизвестния български бас.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и ще премине през общо пет български града – Бургас, Русе, Пловдив, Варна, Стара Загора. В него участват оркестри, диригенти и солисти от някои от най-изявените български оперни театри. Негова основна движеща сила е Елена Драгостинова, директор на Националния музей „Борис Христов“, който организира и поредица от гала концерти и събития в Москва, Санкт Петербург, Берлин, Виена, Рим, Братислава, Ню Йорк, Вашингтон, Торонто, Отава, Монреал.

Басите представят репертоар, който е емблематичен за световните триумфи на Борис Христов и включва солови изпълнения, ансамбли, както и своеобразно надпяване, както и съвместно изпълнение между всички солисти. Програмата е едновременно почит към известни български бас, но и възможност за изява на големите съвременни гласове, допълват организаторите.