ВАС обяви за законна „подпорната стена“ в Алепу, въпреки че ще е хотел

Скандалната „подпорна стена“, приличаща на хотел, в местността Алепу на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който той отказа да съгласува проекта, и решиха, че действията му са незаконосъобразни.

Сега проектът за строителството на  жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента ще бъде завършен обявиха от фирмата инвеститор. Ако всичко върви по план, до 2 години в местността Алепу ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, каза Стоян Василев от фирмата инвеститор на проекта. „Тепърва предстои издаването на предварителното съгласие. Съответно ще подадем документи в Община Созопол за одобряване на проектите и за издаване на строително разрешение. Започваме да движим документите…,надявам се до края на годината да имаме строително разрешение.“

В момента по проекта е завършен първият етап, който включва изграждането на подпорна стена, укрепваща брега. Проблемът е, че строежът се разминава със съгласуваните документи, защото в тъй наричаната „подпорна стена” има помещения, приличащи на бъдещи стаи и асансьорни шахти, което видимо е част от 4-етажна жилищна сграда. За бъдещото строителство трябва да бъде изготвена ОВОС“, категоричен е Тома Белев от „Зелено движение“. „Въпросът е, че вратичка по въпроса за спазване на екологичното законодателство няма. Този строеж не може да продължи, ако го няма в устройствения план или няма ОВОС на самото намерение да се строи такъв огромен комплекс“.