Виктор Орбан на посещение в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, ще посети днес, 5 юли 2024 г., Москва и ще разговаря с  руския президент Владимир Путин.

Опитът на Виктор Орбан да посредничи между Украйна и Русия за спиране на войната е повече от очевиден. Миналата седмица той посети Киев.Там Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за примирие.

Визитата на унгарския премиер обаче предизвика  негативни реакции в някои страни в Западна Европа, според които мир там може да има само след пълната победа на Украйна. Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел реагира веднага в социалните мрежи, отбелязвайки, че ротационният председател Унгария няма мандат от Европейския съюз от негово име да влиза в преговори с Путин. ЪРусия е агресорът, Украйна е жертвата. Не може да има преговори за Украйна без нея самата“, заяви Мишел. Орбан е първият европейски лидер, който посещава Москва след австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи неуспешен миротворчески опит през април 2022 година. Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел реагира веднага, отбелязвайки, че ротационният председател Унгария няма мандат от Европейския съюз от негово име да влиза в преговори с Путин. „Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Не може да има преговори за Украйна без нея самата“, заяви Мишел. Орбан е първият европейски лидер, който посещава Москва след австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи неуспешен миротворчески опит през април 2022 година“, написа Шарл Мишел в социалните мрежи.