В края на следващата седмица ни очаква „циганско лято“

„Нашите географски ширини и орографски условия позволяват повишение на сутрешните температури. След слънчевите дни, които ще бъдат днес и утре някъде до обяд, започва увеличение на облачността и в събота и неделя дъждовете ще бъдат често явление както у нас, така и в нашите южни съседи.

В събота интензивните валежи ще бъдат главно в западните и източните части от страната. Температурите ще бъдат между 20 до 25 – 28 градуса по нашето Черноморие, но ще вали през целия ден“, каза синоптикът Петър. Той поясни, че в събота следобед и вечерта ще започнат валежи от дъжд и сняг в планините и над 2300 м ще се образува снежна покривка в рамките на 3 до 5 см, най-много в Рила.

„Дъждовете свършват в понеделник. Във вторник ще има разкъсана облачност, но в следващите сряда и четвъртък отново се очакват превалявания. Те ще бъдат предимно от дъжд и в планинските райони с температури между 18 и 23 – 24 градуса. От петък нататък започва продължителен период с повишение на температурите. Сутрешни есенни мъгли и повече слънце през деня. Ще живеем от петък следващата седмица в „циганско лято“, когато утрините са по-хладни с температури между 3 и 8 градуса, когато връхната дреха е необходим аксесоар, а през деня температурите да достигат 24-29 градуса“, коментира синоптикът.