В Черно море продължава учението „Бриз – 2024”

Намираме се в различна ситуация и за първи път постоянната комисия на НАТО няма да участва в Националното военноморско учение „Бриз – 2024“, което тази година се провежда за 28-ми път. Това каза командирът на Военноморските сили в България контраадмирал Кирил Михайлов в Бургас.

Тази сутрин контраадмирал Михайлов участва в официалната церемония по посрещането на корабите от Противоминната военноморска група в Черно море. В операцията участват четири кораба – два на Турция, която води операцията, един на Румъния и българският минен ловец „Струма”.

За първи път трите държави обединяват усилия, за да осигурят по-безопасно корабоплаване в Черно море. Новосъздадената противоминна група има за цел да прочисти западната част на морето от мини, като периметърът на действие на групата ще обхване морските пространства на България, Румъния и Турция, посочи контраадмирал Михайлов.

Участие в учението ще вземат военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи, както и щабни офицери от военноморските сили на България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция и други.

Националното военноморско учение „Бриз – 2024” с международно участие се провежда от 4 до 14 юли в териториалните води, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България, както и в райони, които са обявени предварително.