ГЕРБ и ДПС се разбраха

Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС на брифинг след срещата с представители на ДПС за възможността за съставяне на правителство. Не са обсъждани конкретни имена нито за състава, нито за структурата на Министерския съвет, каза тя на въпрос каква ще е фигурата на министър-председател.

Говорим за правителство на споделената отговорност и документът, който вероятно ще предложим за обсъждане, ще бъде точно в този смисъл – споразумение за правителство на споделената отговорност, в което ще залегнат конкретни политики, заяви тя. Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни, свързани с Шенген, членството ни в еврозоната. Сходство с ДПС има по отношение на икономически растеж, който се основава на инвестиции, с ясни политики по отношение на пазара на труда и връзката му с образованието, както и по политиките за модернизация и развитие на страната, политиките за отбрана и съдебната реформа, и тези за борбата с корупцията, конкретизира Деница Сачева.

Според нея образуването на правителство на споделената отговорност е единствената възможна формула, защото хората прекалено се изморили от политиката на конфронтация и от това кой с кого не може. Ние трябва да покажем кой с кого може и трябва да покажем, че сме в състояние да надмогнем и от ГЕРБ-СДС го правим за пореден път – надмогваме нашето политическо его и тяснопартийните интереси и искаме да работим за това да се успокои държавата и да спре тази спирала от избори, заяви тя.

По отношение на БСП, Сачева каза, че очаква да види какво ще е решението на социалистите за участие в разговори утре и с какви условия ще се явят на тези разговори.

Относно разпределението на местата в пленарната зала, Деница Сачева коментира, че е имало известни спорове. Най-голям дебат имаше дали да останем или не в тази зала, това ни забави, добави тя. Сачева каза, че от ИТН са продължили да настояват парламентът да се премести в старата сграда, но в крайна сметка остават в новата сграда. Тя посочи, че са постигнали съгласие за разпределението на местата в пленарната зала, като от „Величие“ са се съгласили да нямат излаз на първия ред.