Главчев го каза – даваме 80 млн. евро кеш на Украйна

В позицията ни за срещата на върха на НАТО във Вашнгтон този месец България ще предложи да даде 80 млн. евро за Украйна. Това съобщи премиерът Димитър Главчев на фона на разменените остри реплики между президента Радев и лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов дали ставаме „донор на Украйна. „Посочили сме такава сума в позицията, тя е предмет на разговори, България отива с такава позиция на срещата“, обясни служебният премиер.

„Съобщаваме, че имаме готовност за такива пари, но подчертавам, че могат да станат факт само след като бъдат гласувани от Народното събрание“, каза още Главчев. Той посочи, че е указано за какво ще бъдат дадени тези пари – за военно-техническа помощ, хуманитарна и политическа.

На въпрос, свързан с изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че страната ни няма да предоставя пари в кеш, Главчев посочи, че включително и тези пари, които са предвидени в позицията на България, ще ни бъдат върнати. Но не стана ясно кога и от кого.

Поемам ангажимент българската делегация във Вашингтон да не излиза от рамките на решенията, приети от Народното събрание, заяви премиерът. Той отново посочи, че няма да бъдат изпращани български войски.

Главчев каза още, че смята да предложи и мирни преговори, на които България да бъде посредник.