Горивата в България продължават да поскъпват

При дизела увеличението е с 2 стотинки за седмица, като тенденцията е поскъпването да продължи. В момента литър дизел се продава по 2,47 лева на бензиностанциите, като цените варират значително – от 2,19 лева до 2,71 лева за литър. За последните 3 месеца дизелът е поевтинял с 20 стотинки, а спрямо година по-рано цената му е с 42 стотинки по-ниска, съобщава Pariteni.bg.

Прогнозата за най-масовия бензин също сочи към поскъпване. За седмица цената му се е увеличила с 1 стотинка и вече достига 2,50 лева за литър. През последните 3 месеца бензинът е поевтинял с 18 стотинки, а в сравнение с година по-рано – с 34 стотинки по-евтин.

Цената на пропан-бутана също върви нагоре, като прогнозите са, че поскъпването ще продължи. В момента литър струва средно 1,20 лева. За последните 3 месеца той е поскъпнал с 4 стотинки. Цената му преди година е била същата като сега, а пикът е бил в края на февруари – 1,28 лева за литър. От началото на октомври има ръст и при цената на метана, като килограм струва средно 2,08 лева на метан станциите. Прогнозите за него обаче сочат застой в цената.