Два нови късометражни фирма в Бургас

Любителите на киното могат да гледат два нови интригуващи  късометражни филма – френският „Жени на доброто“ и българският „Леванти“ на 11 октомври 2024 г. в Културен дом НХК. Филмите са част от проекта „Четири сезона“, който беше замислен като копродукция на България, Франция, Великобритания и Германия. Поради ковид пандемията филмовата лента не успя да се реализира.

По покана на община Бургас в града ни пристигат режисьорите и продуценти на филмите – Стефани Халфон (Франция) и Ванина Кондова (България). Българският филм е реализиран с финансовата подкрепа на община Бургас.

Между прожекциите на двата филма в петък зрителите могат да се срещнат и разговарят със специалните гости, които ще споделят кога и как са реализирали своите проекти, към кого са насочени и какво послание носят.

 

Стефани Халфон е родена и израснала в Рим в традиционно еврейско семейство. Учи в Париж, където започва нейната кариера във филмовите продукции. В своята работа отговаря за развитието и подпомага сценаристите и режисьорите в подготовката на техните бъдещи филми. Първият неин филм, който тя сама продуцира „Жени на доброто” е закупен от OCS. „Жени на доброто” разказва историята на едно еврейско семейство във Франция и се занимава открито с традиции, обичаи и култура на ортодоксалните евреи, много интересна и богата културна общност. Филмът е универсална история за порастването на едно момиче в жена, смисълът на добродетелите и чувството за вина, силата и усещането за сплотено семейство, силата на майчината любов, сблъсък между поколения. Филмът е номиниран за „Сезар“ за късометражен филм през 2023 г.

Ванина Кондова е актриса и автор на филми. Завършила е актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и „Атлантик актинг скул” в Ню Йорк. Участвала е в представленията „Ягоди в дачата”, режисьор Алекс Кийгън (МСС Тиътър), „Алегория за пещерата”, режисьор Синтия Силвър, „Квартирантът”, режисьори Стивън Бракет и Теди Бъргман и „Седем”, режисьор Диего Вияда (Хостос Реп) и други. Ванина е носител на наградата за най-добра актриса на НАТФИЗ, един от победителите на Monologue Madness във Вашингтон, САЩ, както и носител на визата за изключителни възможности в сферата на изкуството и науката. Ванина е автор и сценарист на уеб сериала „Изгубени и намерени в Ню Йорк”, където играе и главната роля. През 2024 година получава наградата „Златен Кукерикон“ за авторския си моноспектакъл „Онзи, другият Ню Йорк“.