Деветия Международен филмов фестивал в Бургас

Документалният филм на режисьора Тонислав Христов „Последният гларус” ще постави официалното начало на Деветия Международен филмов фестивал – Бургас, на 19 юли 2024 г. от 21:30 часа на сцена „Охлюва”. Кино форумът се организира с подкрепата на община Бургас и ще продължи до 25 юли с много различни събития с позитивен заряд.

72-минутната лента предлага рядък и хумористичен поглед към света на отчаяните, a сюжетната  линия се завърта около събирателния образ на плажния сваляч – гларусът Иван Халачев. Той тъне в безработица, алкохолизъм, животът му е низ от минали истории, несполучливи връзки и неясно бъдеще. Една история за въображаемия европейски рай, за сътресенията в обществото и за експлоатацията на една повредена система – всичко видяно през погледа на един пречупен човек.

 

Тонислав Христов е роден през 1978 г. Живее и твори във Финландия и България. Режисьор е на шест документални филма, които са участвали в многобройни фестивали по света. Филмът му „Пощальонът” е номиниран за Европейските филмови награди през 2017 г.