Диск голфът стъпи и в Бургас

Българската диск голф асоциация (БДГА) е основана от група млади и ентусиазирани бургазлии. Тя има за цел да популяризира диск голфа в България и на Балканите. Групата приятели, влюбени в този достъпен спорт, иска да го развие в родната си страна, тъй като той е подходящ за всички възрасти и насърчава физическата активност сред децата.

През 2023 г. БДГА дари първия диск голф кош на район „Илинден” в София. След успешното събитие в Западен парк, интересът към спорта нарасна значително, като както чужденци, така и местни жители започнаха активно да търсят екипировка за диск голф.

През юни 2024 г. БДГА с подкрепата на община Бургас постави първия диск голф кош в Бургас, разположен в парк „Езеро”, срещу заведението West. Това е важна стъпка в развитието на спорта в страната.

След поставянето на първите два постоянни коша в София и Бургас, интересът към диск голфа нарасна значително. Световни и европейски организации също проявиха интерес към България като дестинация за този спорт. Така България се очертава като перфектна дестинация за диск голф благодарение на разнообразния си терен и благоприятния климат. Този спорт може да помогне за благоустрояването на слабо посещаваните части на парковете, превръщайки ги в диск голф игрища.

Диск голф е забавен и предизвикателен спорт, подходящ за всички възрасти, който се играе подобно на традиционния голф, но с летящ диск (фризби) вместо с топка и стикове. Всеки рунд започва от начална точка, наречена тийпад, където играчите хвърлят диска към специално обозначена цел – кош. След първото хвърляне, играчите продължават да хвърлят диска от мястото, където е паднал, докато не достигнат коша. Целта е това да се постигне най-малък брой хвърляния.

Играта предлага разнообразие от трасета с различни препятствия, което я прави идеална за забавление и спорт на открито. Парковете, както и по-гористи местности, са идеални за диск голф, но дори и ски пистите могат да се превърнат в игрище когато няма сняг. Самите игрища, предназначени за диск голф, се състоят от до 18 дупки с различна дължина (50-350 метра), които са интегрирани на терена. Естествените препятствия, особено дърветата, но също така и езера, скали или различната деневилация, правят хвърлянето към целта още по-интересно и привлекателно.

Диск голфът е изключително достъпен спорт, който може да се играе от хора на всякаква възраст и различни нива на физическа подготовка. За да започнете, са ви нужни само няколко диска, които са достъпни на разумни цени, а много от игрищата в обществени паркове са безплатни за ползване. Основните правила и техники са лесни за усвояване, което го прави подходящ за начинаещи.

Диск голфът е състезателен спорт, който набира популярност по целия свят. Турнирите се организират на местно, национално и международно ниво, включително престижното Световно първенство, провеждано от Професионалната асоциация по диск голф (PDGA).