До края на годината Румъния влиза пълноправно в Шенген?

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври 2024 г. решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година, заявиха правителствени източници за телевизия „Диджи 24” в Румъния. Телевизията напомня, че румънското правителство стартира неотдавна кампанията „Да квалифицираме Румъния+, която има за цел да помогне за включването на Румъния в програмата за безвизови пътувания в САЩ за срок до 90 дни Visa Waiver.

В представянето на кампанията през юли 2024 г. премиерът Марчел Чолаку призова румънците, които имат какъвто и да е тип валидна американска виза или са имали виза, която е изтекла преди най-много четири години, да кандидатстват за подновяване на визата тип B1 или B2 с цел да се намали процентът на отказаните визи за САЩ – условие за включване на страната в програма Visa Waiver.

Румънският премиер, че що се отнася до пълната интеграция на страната в Шенген, Чолаку увери, че това ще стане факт до края на годината, след като в края на март страната се присъедини заедно с България към пространството на свободно движение само с морските и въздушните си граници.

Чолаку каза, че подкрепата за Украйна от страна на Румъния ще продължи. „Заедно със страните членки на НАТО трябва да държим Русия възможно най-далеч от Румъния. Подкрепата за Украйна означава осигуряване на мира в Румъния“, посочи той.