Дългата ръка на Пеевски прати и Джейхан Ибрямов в ареста

Няма да се наложи ЦИК да дава разрешение за свалянето на имунитета на кандидата за депутат Джейхан Ибрямов, който бе задържан снощи при акция на антикорупционния орган и полицията за купуване на гласове. Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до комисията, от което става ясно, че в този случай кандидатът на Алианса за права и свободи няма чадър от закона във вид на имунитет. Сарафов единствено информира комисията защо е задържан кандидат-депутатът и че няма нужда от произнасяне от нейна страна.

В писмото до ЦИК Сарафов излага фактология, чрез която е обяснено, че Джейхан Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление. Именно това е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител – когато той е заловен в момент на извършване на деянието. При всички други случаи се изисква разрешение от ЦИК и Народното събрание.

От писмото на главния прокурор става ясно и че е възможно мярката „задържане под стража“ на Ибрямов да бъде удължена и над 24 часа. По информация от меди с източник от прокуратурата Джейхан Ибрямов е арестуван снощи, 2 октомври 2024 г., на паркинг до магазин на хранителна верига в столицата, недалеч от „Пирогов“ с белязани 100 000 лева. По същото време в дома му е протекла операция по обиск и изземване на документи и още 10 000 лева. Според адвоката на задържания сумата е била за лични нужди на семейството.