Енергийната общност в Бургас

Енергийните общности играят ключова роля в постигането на националните цели за възобновяема енергия и намаляване на въглеродните емисии. Те предоставят възможност за децентрализирано производство на енергия от възобновяеми източници, което намалява натоварването на разпределителната мрежа и зависимостта от изкопаеми ресурси. В същото време тези инициативи повишават енергийната независимост на общините и улесняват достъпа до чиста енергия за гражданите. Това е един устойчив модел, който позволява на България не само да се приближи към своите климатични и енергийни цели, а и да реализира безспорни ползи за обществото и икономиката. Това мнение изрази изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие инж. Ивайло Алексиев.

Той допълни, че енергийната общност в Габрово е успешен пример в България. „Като член на тази общност мога да потвърдя, че проектът вече започна да изплаща дивиденти на всички членове, включително и на мен. Това е доказателство, че енергийните общности са жизнеспособни и могат да предложат реални финансови ползи за участниците. Проектът в Бургас, който се създава около плувен комплекс в ж.к.„Славейков“ по същия модел, е още една стъпка напред и е ясен сигнал, че на този модел може да се разчита. Тази инициатива ще предостави чиста енергия и ще намали разходите за енергия на комплекса, като същевременно ангажира местната общност в устойчиви практики“, допълни инж. Алексиев.

Приемането на заявления за членство в „Енергийна общност Бургас – плувен комплекс „Славейков“ продължава до 31 октомври 3034 г. Сумата, която всяко физическо или юридическо лице може да внесе за изграждането на фотоволтаична централа на покрива на плувния комплекс, е между 500 и 10 000 лева. Всеки, който стане част от Енергийната общност, ще получава сигурен дивидент от 3% срещу своето вложение в зелена енергия през следващите 10 години.

Подробна информация как да станете част от новия енергиен колектив ще откриете на интернет на  https://energy-office.bg/ео-бургас/. Там са публикувани още бизнес анализ за бъдещата дейност на общността, покана и проект на договор.

За допълнителни въпроси и информация може да се обръщате към:

  1. Елина Илиева – експерт в Енергиен офис Бургас, elina.ilieva@burgas.bg, +359 889 447 040; +359 56 813765 .
  2. Ивайло Трендафилов – експерт в община Бургас, i.trendafilov@burgas.bg, +359 886 717271 .