Жечо Станков: Безплатното саниране трябва да продължи

Един от основните приоритети на ГЕРБ-СДС за следващия управленски мандат е да се възстанови Националната програма за 100 процента безплатно саниране на жилищни блокове. Санираните жилища допринасят за намаляване на въглеродните емисии и за опазване на околната среда. Успешно изпълнените проекти предоставят на собствениците на старите панелни блокове по-приятна жилищна среда, а инвестициите в саниране създават работни места и стимулират местната икономика

На направеното досега в Бургас се спря народният представител Жечо Станков – втори в листата на ГЕРБ СДС за предстоящите избори.

„Винаги ГЕРБ-СДС е имала специфична, обърната към региона програма. Така е и този път. Ние сме единствените с местна програма. Бургас винаги е бил лидер в програмата за саниране. По време на откритите приемни ми задават въпроси, свързани с нея. Никой не вярваше, че ще се отпуснат средства, свързани с първите хиляда блока, после за още 1000, в момента има 750 блока. Градът ни обаче беше ощетен, заложиха се препятствия с максимален брой сгради, които общините могат да получат. Тук бяха подадени 230 заявления, одобриха 30. Чакат още 300 блока в Бургаска област, поехме ангажимент през следващите години всеки да знае своя ред и да няма резервен списък.

До 450 блока максимум държавата може да си позволи да бъдат санирани на година. Това е по данни на Камарата на строителите. По-важното е санирането да продължи както досега – без домакинствата да дават средства. В тази битка не можем да намерим подкрепа от другите политически сили, които са на мнение, че трябва да има съфинансиране.

В един вход винаги има възрастни хора и семейства с малки деца, които трудно може да изкарат между 5000 до 7000 лева за съучастие. Не говорим за безплатен обяд – след саниране сметките за ток падат наполовина. Този ток се отпуска от държавата на преференциални цени.

По моя сметка за тези 2 млрд. лева, които беше отпуснала държавата за санирането досега по време на управлението на ГЕРБ, сега се възвърнаха чрез тока, който се спести от него и бе продаден на свободния пазар.

Напълно безплатната за хората програма за саниране изключително много се цени и немалко хора я очакват. Вече сме показали, че това може да се случва и тази дейност ще продължи, но само ако се сформира стабилно редовно правителство с водещата роля на ГЕРБ – единствената партия, която иска обновяването на сградите да става изцяло безвъзмездно. Това е помощ за много домакинствата.”