Завод за бронирана техника в Бургас

Днес, 1 октомври 2024 г., Радев присъства на откриването на ново производствено предприятие за бронирана отбранителна техника в Бургас. Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), с български собственик, снабдява въоръжените сили на САЩ, Канада, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и Турция. В завода си у нас компанията ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили по стандартите на НАТО, дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни мисии, военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

Тази инициатива е част от стратегическите усилия на страната за развитие на отбранителната индустрия и засилване на националната сигурност. Заводът ще произвежда модерно военно оборудване, предназначено както за българските въоръжени сили, така и за експорт на международни пазари, заяви президентът

Първоначалната инвестиция се очаква да надхвърли 20 млн. лв., като се предвижда в производствената база у нас да работят основно български специалисти, а броят на заетите да достигне над 300 души.

В рамките на деня президентът Радев взе участие в отбелязването на 70-годишнината от създаването на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), в която България е активен член. Президентът подчерта значението на научните открития на ЦЕРН за глобалния напредък и отбеляза приноса на българските учени в организацията.