Завършиха дните на хималайската култура в Бургас

Стотици бургазлии и гости се потопиха в традициите на Тибет с духовно-културната инициатива, която се реализира в морския град от 6 до 8 юли 2024 г. Делегацията на Фондация за хималайска култура включва тримата монаси – Лама Сонам, Лама Нийма, Лама Таши, и десет автентични танцьори. Те пристигнаха от Дарамшала – свещеният град за тибетците, намиращ се в долината Кангра в Индия, където живее и четиринадесетият Далай Лама.

Делегацията, включваща Виктор Францеск – учредител на фондация „Калпатару”, Лобсанг Фънтсок – председател на Фондацията за хималайска култура, и Лама Сонам, заедно с представители на фондация „Калпатару”, се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов, за да му благодарят за оказаното съдействие и реализирането на събитието в морския град.

„Благодаря за гостоприемството да реализираме тази инициатива тук. Пред нас се откри един прекрасен град с толкова топли и сърдечни хора. Много сме щастливи и чувстваме това място, като свой дом”, каза в приветствието си Лобсанг Фънтсок. Той връчи на кмета на Бургас красива танка – тибетски свитък от коприна с духовен сюжет за благоденствие, както и шал „Катак”, изрисуван с осем знака на късмета. Тези ценни дарове се дават само при най-висши приятелски срещи.

„Идеята това събитие да се случи в Бургас се реши, когато ние бяхме в Дарамшала на визита. Тогава започна кореспонденцията, а датите съвпаднаха с рождения ден на духовния водач Далай Лама”, сподели Виктор Францеск.

На срещата присъстваха зам.-кметът по „Култура и вероизповедание” Диана Саватева, зам.-кметът по „Строителство” инж. Чанка Коралска и Даниела Северинова от фондация „Калпатару”.