Започват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров”

С оперетата на Щраус-син „Виенска кръв” в Летния театър ще бъдат открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров”. Под палката на Деян Павлов на 2 юли 2024 г. в главните роли ще влязат Нона Кръстникова и Яни Николов.

Историята, която ще бъде разказана чрез оперетното изкуство, е класическа – изневяра, поредица от интриги, забавни разминавания, обрати в сюжетното развитие, ситуации, изпълнени със закачки и свеж хумор, музикални и визуални послания. Постановката „Виенска кръв” е атрактивна и като сценично оформление и костюми.– те ще пренесат публиката на аристократичен бал в имение във Виена в средата на XIX век.

Следващото заглавие от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров” тази година е операта от Джакомо Пучини „Тоска” – на 11 юли от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Диригент ще бъде Иван Кожухаров, в главните роли ще влязат Йоана Железчева, Даниел Дамянов, Марян Йованоски, Диман Панчев и др.

Бургаските музикални празници на името на световноизвестния български диригент, родом от Бургас – Емил Чакъров, са един от акцентите в лятната културна програма на крайморския град. Летният музикален фестивал се осъществява за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас, в партньорство с община Бургас.

Призът на името на маестро Емил Чакъров е учреден през 2011 година, като първият носител на признанието е Минчо Минчев – цигулар със световна кариера, когото кметът на община Димитър Николов награди с високото отличие „Ключът от кулата на Бургас“ по повод 70-годишнината на големия български музикант, по време на концерта му с Людмил Ангелов, изтъкнат български пианист, в залата на Бургаската опера през м. октомври 2020 г.