Започва битката със захарта

Оралното здраве стои в периферията на хората, които вземат решенията и пишат законите. То е неразделна част от общото здраве. Интегрирането на оралното здраве в общото здравеопазване досега не е правено така, както трябва да бъде.Това мнение изрази председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков.

Световен доклад на Световната здравна организация от 2022 г. за състоянието на оралното здраве дава препоръки за универсално здравно покритие до 2030 г.  Докладът съдържа анализ за връзката на заболяванията в устата с тези на други органи и системи. „Този доклад няма да събере праха. Планът за действие е ясен, точен, със срокове. Трябва да започнем да изпълняваме този план“, обясни Шарков.

СЗО казва да направим всичко възможно да ограничим ежедневния прием на захар с 10%. Българинът приема 42 кг. захар годишно. Взеха да слагат захар и в хляба, коментира специалистът. „Идете в аптека и вземете едно сиропче за кашлица. И фармаиндустрията използва захар.“

Бялата захар трябва да бъде категорично ограничена, категоричен е д-р Николай Шарков. 50 държави вече са въвели данък върху напитките с добавена захар и върху храни, съдържащи захар. Сред тях са Белгия, Естония, Ирландия, Португалия, Полша и други, даде пример той. „А хранително-вкусовата индустрия много обича захарта, защото тя е и вид консервант“, поясни д-р Шарков.