Започна учебната година и във филиала на СУ „Св. Климент Охридски” в Бургас

С нови програми и 100% ръст в приема на студенти започва втората академична година за бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Само за година филиалът увеличи няколко пъти броя на специалностите си, а кандидат-студентите имаха възможност да се насочат към програми, като „Регионално развитие и управление”, „Регионална сигурност”, „Управление на човешките ресурси”, „Приложна геоинформатика”, „Изменения на климата и управление на водите”, „Геоморфология”, „Управление на природна среда и рискови процеси”, „Античност и Средновековие”, „Модерна България: държава и общество”, „Музеология”, „Дигитална хуманитаристика”, „Образователен мениджмънт”, Мениджмънт на услуги и организации за неформално образование, „Развитие и управление на селските райони”, „Музикален артмениджмънт”, „Аудиовизуален дизайн”, „Аудиопродукция и мастеринг”, „Музикална педагогика – ръководство на музикална формация”, „Църковен мениджмънт”, „Християнско поклонничество”, „Православно богословие”.

„Последната е именно пример за програма, създадена специално за аудиторията в Бургас в отговор на големия интерес към богословието през първата година” – каза в обръщението си директорът на филиал – Бургас проф. д-р Теодор Седларски и допълни, че новоприетите студенти са освен от Бургас, още от и София, Пловдив, Стара Загора, Варна и др.

През новата година във филиала отново ще се обучават бакалаври и магистри в професионални направления „Музикално и танцово изкуство” и „Теология”. Освен тях магистърски програми в Бургас ще провеждат Историческия факултет и Геолого-географския факултет на Алма Матер, а през следващата Факултетът по славянски филологии ще предложи още две нови програми – „Старобългаристика“ и „Опазване на българското културно наследство “.

„В комбинация със силните кандидат-студентски резултати на другите бургаски университети тази новина идва да потвърди бързото налагане на идеята за Бургас като нов университетски център за страната” – каза още проф. д-р Теодор Седларски.

Празничната церемония по откриване започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Арсений и бургаското свещенство. В обръщението си към присъстващите той изтъкна ролята на специалност „Теология“ и Богословски факултет за Сливенска епархия и духовното образование в България.

Димитър Николов приветства студентите и академичния състав на филиала и заяви подкрепа за всички дейности свързани с развитието на висшето образование.

Поздравителни адреси изпратиха общественици и представители на институции, ректорът на Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” и директорът на Национална художествена академия – филиал Бургас.

Специални гости на церемонията по откриване бяха талантливите изпълнители от вокална формация „Морски песъчинки“, водени от Милена Добрева – диригент, композитор, аранжор и почетен гражданин на Бургас. Музикален поздрав отправиха и студенти и преподаватели от специалност „Мултимедийни технологии и тонрежисура”.

Събитието уважиха проф. Милен Замфиров – декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата, деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов, преподаватели в Софийския университет, представители на висшите учебни заведения в Бургас, директори на училища, общественици, представители на културните институции в града.