Засега опасност за страната ни няма

След вчерашното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет стана ясно, че ще бъде организиран щаб, който да следи отблизо ситуацията в Близкия изток. Председател на щаба ще бъде заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и в него ще бъдат включени представители на всички ресорни министерства и на службите, за да се следи ежечасно информацията в Близкия изток и да се вземат бързи и адекватни решения.

Повод за спешното събиране в вчера, 2 октомври 2024 г., следобед станаха изстреляните от Иран десетки ракети по Израел в отговор на убийството на лидерите на ливанската групировка „Хизбула“ и палестинската „Хамас“, което е втората подобна атака за последните шест месеца.

„Обсъдихме мерките, които да се предприемат във връзка с кризата в Близкия изток“, поясни Главчев. В заседанието на Съвета участваха и представители на парламентарно представените политически формации. Идеята беше да им се представи информация какво е предприела изпълнителната власт, каза премиерът.

„Направих предложение България да изрази позиция за деескалация на конфликта в Близкия изток. Ние се обединихме около това, което е в синхрон с европейската позиция по въпроса“, коментира Главчев. Той добави, че има готовност за реакция от всякакво естество, включително и за заплахи, които в момента не съществуват.

Той увери, че полицията и службите на този етап нямат информация за потенциална терористична заплаха за страната ни с оглед случващото се в Близкия изток. Взети са обаче допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Държавата Израел и други обекти, свързани с дипломатическата мисия.

След заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет в петък, 4 октомври 2024 г., държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток. Необходимост от предприемане на мерки“.