Земеделците получиха част от обещаните им пари

Земеделците получиха гаранции, че ще получат цялостния размер на т.нар. „Украинска помощ“ до края на ноември и отмениха протестната си готовност. Това стана ясно след среща на представители на земеделския сектор със служебния финансов министър Людмила Петкова и ресорния министър Георги Тахов.

Вчера, 10 октомври 2024 г., са изплатени отпуснатите 200 млн. лева, които са първата част от обещаните средства и те вече са по сметките на получателите им. Останалите 125 млн. лева ще бъдат предоставени до края на ноември, обещаха от Финансовото министерство.

„Дойдохме, за да получим гаранции. Всички земеделски производители са доволни, отменяме протестната готовност“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

В началото на февруари т. г. земеделски производители у нас излязоха на поредица протести с искания за допълнителна помощ заради загубите, които търпят от украинския внос и от негативното въздействие на войната в Украйна върху разходите и цените на селскостопанската продукция. Тогава правителството на Денков-Габриел сключи с протестиращите споразумение за изплащане на над 600 млн. лв., от които 330 млн. бяха получени през май, а останалата част – обещана за 30 септември.

„Тези пари не бяха предвидени в бюджета за 2024 г. и се наложи преструктуриране, за да се осигуряват средствата“, посочи министърът на финансите Людмила Петкова, като така обясни защо е имало затруднения парите да бъдат изплатени до посочената дата.

През 2023 г. земеделците получиха също „украинска помощ“ в размер на близо 450 млн. лв.