Идва сезонът на грипа

Три щама грип постепенно изместват щама на ковид „Флирт” и ще ни налазвят отсега до пролетта по мнението на епидемиолози. В аптеките първите 40 000 антигрипни ваксини вече свършиха, но се очакват нови доставки. Ще ни атакуват два щама грип от тип А – „Виктория” и „Тайланд”, а третият – “Австрия” е от тип В.

Това, което се случва, е характерно за сезона – като се започне от октомври до декември минават вълни на различни респираторни заболявания, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той подчерта, че вирусната вълна, която започна в началото на учебната година, е с водещ причинител ковид, във вариант “Флирт”. В момента заболяемостта е доста висока и се усеща най-вече пред кабинетите на общопрактикуващите лекари и в детските отделения. Доц. Кунчев обясни, че състоянието на приетите за болнично лечение деца не е тежко, но към тях вниманието е по-голямо. Има малчугани и с бронхити, пневмонии, но това няма нищо общо с този ковид от пандемията, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Той прогнозира, че коронавирусът и респираторните вируси до месец-два ще бъдат изместени от грипните щамове, но все още не можело да се прогнозира кой ще е водещ – “Виктория” или “Тайланд”, което обаче няма особено значение за пациента.

Общопрактикуващи лекари обясниха, че грипните вируси могат да предизвикат сериозни усложнения във всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора. При хората над 65 г. процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи. Основното усложнение при грип е бактериалната пневмония. Първичната вирусна пневмония, т. е. пневмонията, причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но води до висока смъртност.

Сред другите усложнения на грипа са: отит, синуит, миокардит, енцефалит и менингит, обостряне и влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и захарен диабет.