Избран бе новият български патриарх

Вчера, 30 юни 2024 г., Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той бе определен за патриарх след балотаж с Врачанския митрополит Григорий. За Даниил са гласували 69 делегати, а за Врачанския митрополит Григорий – 66, като има три недействителни бюлетини.

Новоизбраният патриарх Даниил произнесе първото си слово като глава на българската църква, след като получи символите на патриаршеското достойнство.

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и православния народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“, каза патриарх Даниил.

„В днешното объркано от умножаване на греховете ни време, всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие, милосърдие и любов към нас. Това ни задължава в предстоящото ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на Христовите, вяра и благочестие, в насърчение по пътя към спасение на духовното ни паство. Затова по наставлението на апостола на народите стремежът да се представя пред Бога безукорен работник, който вярно преподава словото на истината с голямо постоянство в скърби, в нужди, в утеснение, в скитане, в трудове, в бдения, в пости, с чистота, със знание, с дълготърпение, с благост, с Дух Свети, с нелицемерна любов, при чест и безчестие, при укори и похвали, за да бъде сърцето ни разширено за всички чеда на Българската ни православна църква, ще продължи да бъде първостепенна задача за мен в личен план“ обеща новоизбраният патриарх Даниил.

„Вярвам, че Господ, който гледа на сърце, и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява. И защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света“, каза още главата на БПЦ.

Патриарх Даниил протегна ръка към всички православни църкви. Благодари на всички, които са уважили неговата интронизация, започвайки с вселенския патриарх Вартоломей. Последният го приветства с думите „Достоен“. Вселенският патриарх Вартоломей и патриарх Даниил са прегърнаха и целунаха.

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена отново Българската патриаршия.