Изложба на Анна Мутавска в Бургас

Утре, 2 октомври 2024 г., в зала „Христо Фотев” от 17 до 19 часа Анна Мутавска ще сбъдне мечтата си да представи първата си художествена изложба в родния си Бургас. Интересната експозиция носи заглавието „От брега на Бургас до света“ и ще бъде открита с подкрепата на община Бургас.

„От брега на Бургас до света“ включва 20 картини, разделени в четири серии: „Морски хоризонти“, „Градски ритъм“, „Отвъд границите“ и „Вътрешен свят“. Допълнително ще бъдат представени две картини на тема цветя – „Флора“ и „Вълшебни птици“.

Чрез творбите си Мутавска успява да улови красотата и духа на Бургас, споделяйки своето уникално виждане за града.

 

Анна Атанасова Мутавска е български художник, родена на 19 май 1986 г. в град Бургас, учи в ОУ „Братя Миладинови“. Още от детството си проявява интерес към изобразителното изкуство, което усъвършенства под ръководството на утвърдени художници, като Алла Стоянова и Златка Бобева. През 1996 г. Анна печели първа награда на конкурс за природа и екология в Бургас, като е наградена от президента на България Жельо Желев.

Анна преоткрива страстта си към живописта по време на престоя си в Испания, като за три години създава над 180 картини, предимно маслена живопис и графика. Нейни произведения са част от частни колекции във Франция, Испания, Канада и България. Художничката получава международни признания, сред които третата награда на конкурса „Мустаците на Дали“ в Мадрид през 2022 г. и участие в престижния конкурс LuxembourgArtPrize. През тази година печели и трета награда на Международния фестивал за мир в Канада с картината „Бъдещето“.