Изложба на Йордан Маринов в Бургас

Над 50 творби ще подреди обичаният бургаски творец и дългогодишен преподавател Йордан Маринов в Дружеството на бургаските художници на 8 октомври 2024 г. (вторник) от 18 часа. Събитието се организира с подкрепата на община Бургас по повод 80-годишнината на художника, които ги навършва на 15 октомври 2024 г.

Гостите на събитието ще се насладят на многоликия творчески свят на Маринов, от първите му портрети, които датират от 1973 – 1974 година, посветени на семейството до завършената само преди дни „Лодка в морето”, която поетично разказва за връзката между водата и земята. Всички картини в залата се обединяват от темата „Ничие море”. Тя хрумва на художника от старите моряшки лафове, че морето не може да се опитоми и не принадлежи на никой.

Йордан Маринов  е увековечил с изкуството си интериора в десетки емблематични сгради в Бургас и страната, сред които Гимназията по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“, Турското консулство и Ритуална  зала „Вардар”. Негова мозайка и фреска има на фасадата на СУ „Добри Чинтулов“ (сега английска гимназия).

Сред емблематичните му творби е „Пясъчен часовник“, която той създава специално за стадион „Лужники“ в Москва, Русия и още много мозайки и фрески по училища, хотели, административни сгради в цялата страна.

Негови творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина. Изложбите му извън страната наброяват десетки, сред тях са Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия, Холандия, Сърбия, САЩ, Турция и Япония – Осака.

„Не обичам да се правя на важен. Винаги съм бил искрен с моята публика и колегите ми. Това е моята запазена марка, не мога да изневеря на инстинктите си, оставам верен на класиката, на сюжета. Тази изложба я чакам цял живот“, споделя Маринов.