Израелската армия провокира сините каски в Ливан

Многонационалните мироопазващи сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) съобщиха, че два израелски танка са нахлули в тяхна база в неделя1 13 октомври 2024 г.,  като са съборили главния й портал. Силите на ООН заявиха още, че тази сутрин три взвода военнослужещи от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са забелязани да пресичат така наречената „синя“ демаркационна линия.

При навлизането на танковете в базата на силите на ООН израелците са изстреляли снаряди, а димът от тях е причинил кожни раздразнения и стомашни проблеми на 15 миротворци. Танковете са останали там 45 минути, а проблемите при военните на ООН са се появили два часа по-късно. Засегнатите миротворци са получили лекарска помощ.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова същия ден генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да разпореди незабавно военните от мисията на ООН в Ливан да бъдат прехвърлени на друго място; ранените досега миротворци от ЮНИФИЛ след израелски обстрел са петима в рамките на три дни.

„За четвърти път за четири дни ние напомняме на израелската армия и на всички останали лица в конфликта, че тяхно задължение е да осигурят безопасността на служителите на ООН и (…) неприкосновеността на техните позиции“, заявяват Временните сили на ООН в Ливан.

От ЮНИФИЛ поискаха обяснение от Израел за „шокиращите нарушения“. Силите на ООН допълват, че вчера израелската армия е спряла важна доставка за ЮНИФИЛ, като не е позволила на екипа, който я е превозвал, да продължи пътя си.

Италианската министър-председателка на Италия Джорджа Мелони на свой ред каза на Нетаняху в телефонен разговор, че атаките срещу миротворци на ООН са неприемливи. Италианските военнослужещи в десетхилядния състав на ЮНИФИЛ в Ливан са над хиляда.

Преди близо две седмици израелската армия призова миротворците на ООН да се подготвят за изтегляне на най-малко пет километра от ливанско-израелската граница. Ръководителят на мироопазващите операции на ООН Жан-Пиер Лакроа заяви пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че сините каски остават по местата си на дислокация, въпреки че „опасността за миротворците става все по-голяма“.