Израел навлезе в Ливан, за да се защити от тероризма в района

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха „целенасочени наземни рейдове, базирани на прецизна разузнавателна информация“, се казва в изявление на армията на държавата Израел, публикувано в социалната мрежа „Екс“. „Целите са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел“, пише още в текста. Сухопътните сили са подкрепени от ВВС, които нанасят „прецизни удари“ по военни мишени в района.

Сухопътните операции на Израел в Ливан са насочени срещу бастиони на ливанското шиитско движение „Хизбула“, разположени по ливанско-израелската граница, а не са война срещу ливанския народ, обяви израелската армия. „Тези локализирани наземни операции взимат на прицел бастиони на „Хизбула“, от които идва заплаха за израелски градове, кибуци и населени места по протежение на границата“, обяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари. „Хизбула“ е превърнала ливански села в близост до израелски села във военни бази, от които е готова да напада Израел“, допълни той.

Това е първата сухопътна офанзива на Израел от 2006 г. след поредица от ескалации от страна на подкрепяната от Иран „Хизбула“.

Миналия петък вечерта Израел нанесе удар по централния щаб на „Хизбула“ в ливанската столица Бейрут, целта е била да бъде ликвидиран лидерът й Хасан Насрала. В изявление ЦАХАЛ се казва, че и други високопоставени членове на подкрепяната от Иран групировка са били убити, включително командирът на южния фронт на „Хизбула“.

А в понеделник (30 септември 2024 г.) беше обявена готовност за наземна атака срещу „Хизбула“. Същият ден израелският кабинет одобри навлизането в Южен Ливан и началото на операция „Северни стрели“.

ЦАХАЛ посочват в изявлението си, че „продължават да работят за постигане на целите на войната и правят всичко необходимо, за да защитят гражданите на Израел и да върнат жителите на Северен Израел по домовете им“.