Икономисти спорят за тазгодишния бюджет

Крайните и критични коментари за бюджета бяха оправдани. Видяхме, че само за месец бюджетният дефицит е нараснал с 50%. Ако вървим така, въпросните инвестиции няма да се осъществят, а това застрашава пътя ни към еврозоната. Не можем да наваксаме на амбициите на политиците. Това заяви икономистът Михаил Кръстев.

„Данъчните приходи се представят точно, както са планирани, въпреки многото критики, че няма това да се случи. Логично е, защото имаме натиск на пазара на труда – ниска безработица, голяма заетост, тоест приходи от данъци. От гледна точка на еврофондовете – онези 50 млрд., които не ги ползваме, ние не ги усвояваме. ПВУ е пример – заради едно гласуване в парламента ще изгубим милиарди”, смята от своя страна друг икономист – Георги Ангелов.

„Политическата криза доведе до това, че вече има експертна криза в администрацията и администрацията не се справя с основната си задача. Заложеното в приходите се изпълнява, защото икономиката надхвърля очакванията. Отново обаче се появяват дупки – запълним ли една, появява се нова на нейно място. Сгрешен е бюджетът за 2024 г. – в разходната част, тъй като голяма част от социалните разходи бяха предвидени, но не са записани, а също и приходната – изоставаме в някои пера”, коментира Кръстев. По думите му „политическото сладкодумие, че дългът не се увеличава, не е вярно.”

„Имаше щедри решения на Народното събрание за догодина, включително 30% увеличение на заплатите в армията, 2,5% от БВП за отбрана. Като се съберат всички обещания, нямаме финансиране. За най-големия си приход, който идва даром – евросредствата, ние си казваме, че можем без тях”, обобщи Ангелов. Той смята, че целият бюджет е пробит като швейцарско сирене. Според него трябва спиране на антикризисните мерки, за да имаме средства за нови приоритети.