Илияна Йотова – Дано ни кажат каква е била позицията ни на срещата в Швейцария

Борисов обеща лидерски срещи и може би тогава ще се отзоват повече политически партии на преговорите за съставяне на кабинет. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. Тя препоръча да се изчака краят на процеса на срещи между формациите и заключенията на преговарящата група.

„Важното е България да излезе от безвремието, за да се говори и за мястото на страната в ЕС. Ще бъда доволна, ако някой ми каже какви бяха позициите на страната ни на Конференцията за мир в Швейцария, както и неформална среща – информацията е повече от оскъдна. Очевидно, служебният кабинет не иска или не счита за нормално да поеме по-сериозна и издържана българска позиция, но това трябва да се случи”, коментира Йотова.

На въпроса дали президентът ще забърза процедурата с връчването на мандатите Йотова подчерта, че не е говорила с него поради посещението му в Черна гора, но подчерта, че „както досега, президентската институция ще спазва всяка буква на Конституцията”.

 

Коментар на редакцията

Проблемът с липсата на информация от кабинета към президентството за проведени международни срещи заприличва на институционален скандал. Според чл. 92, ал. 1 президентът „представлява Република България в международните отношения” и би било голям гаф при посещението на Радев в Черна гора някой журналист да го беше попитал как ще коментира позицията на България на конференцията за мир в Швейцария, след като той има за нея информация само от медиите. Това повече или по-малко е в дисонанс с призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за заравяне на томахавките, за повече разбиране и спиране безсмислените войни между институциите. В известен смисъл този гаф може да се дължи на това, че служебният премиер по съвместителство е и външен министър и няма нито опита, нито дори физическата възможност да следи и реагира на всеки елемент от дейността си, но съответните служби в Министерството на външните работи би следвало да знаят отлично задълженията си, да са наясно с ролята на президента в междудържавните отношения на страната ни, а не да чакат инструкции за всеки отделен случай, които явно не стигат до тях. Освен ако този служебен кабинет не следва стриктно линията на ГЕРБ за игнориране на президента по важни вътрешни и международни въпроси, както неведнъж досега е ставало.