Има вече полусъгласие Украйна да нанася удари в Русия с американки оръжия

Ситуацията на фронтовата линия е „много, много трудна“, трябва да направим каквото можем през есента. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски. Президентът каза това в ежедневното си вечерно обръщение към сънародниците си.

Изявлението той направи след продължилата повече от два часа и половина среща с украински висши командири. „Всичко, което може да се направи тази есен, всичко, което можем да постигнем, трябва да бъде постигнато“, каза той.

Украински военни блогъри съобщиха през последните дни, че руските сили напредват към град Угледар – южната част на Донецка област. Руските сили също така напредват бавно в продължение на месеци на север, като целта им е да завладеят целия Донбас – Донецка и Луганска област.

„Украйна, като суверенна държава, може да взема свои собствени решения за поразяване на цели в Русия със собствено оръжие, а САЩ не забраняват използването на американско оръжие в граничните райони на Руската федерация“, това е казал говорителят на Държавния департамент Матю Милър в отговор на въпрос за възможността Украйна да получи разрешение от САЩ да удари дълбоко Русия с американски оръжия.

Освен това, подчерта Милър, САЩ не забраняват на украинските въоръжени сили да нанасят удари по руски цели в близост до границата, откъдето руските войски започват офанзива.